inner ring
Arrow

Vücut

Arrow

Migren Tedavisi

Geçici olmayan ve ataklar halinde kendini belli eden zonklayıcı ve keskin baş ağrılarına migren denilmektedir. Migren sıradan baş ağrılarından farklı olan bir nörolojik hastalıktır. Tüm dünyada oldukça sık bir şekilde tanısı konulan migren kadınlarda erkeklerden daha fazla gözlemlenmektedir. Yani, her 100 kadından 20’sine migren teşhisi konulurken bu oran, erkeklerde daha düşüktür.

Migren, genellikle şakak bölgesinde sabitlenen baş ağrısıdır. Bazı hastalar yılda 1-2 kere migren atağı geçirirken kiminde her ay migren atağı olabilmektedir. Migren ataklarını diğer baş ağrılarından ayıran en önemli özellik, çok şiddetli baş ağrılarına neden olmasıdır. Çok şiddetli baş ağrıları ile birçok migren hastasında, atak sırasında bulantı, kusma, ışık, ses ve kokuya karşı duyarlılık da ortaya çıkmaktadır.  

Migren ağrıları, birçok hastanın günlük yaşamını oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Fakat migren, tedavisi olmayan bir nörolojik hastalık değildir. Gelişen yeni nesil tıbbi teknoloji sayesinde migren, oldukça kolay bir şekilde tedavi edilmektedir.  

Ücretsiz Danışmanlık Alın
+90 212 706 06 17
Skin and hair specialists UK book a free consultation with este medical group

Migren Nedenleri Nelerdir?

Migren hastalığının henüz kanıtlanmış olarak bir nedeni bulunmamaktadır. Öte yandan migrenin çoğunlukla genetik faktörlere dayalı bir nörolojik hastalık olduğu bilinmektedir. Yani, genetik olarak migren rahatsızlığına yatkınlığı olan kişilerde, beyindeki ağrı sisteminde meydana gelen bir bozukluk sonucu migrenin tetiklendiği düşünülmektedir.  

Ayrıca migren, hormonal değişikliklerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle kadınlarda regl döngüsünün başlaması ile birlikte, hormonal değişimlerden dolayı migren ataklarının başlaması daha yaygın bir durumdur. Doğum kontrolü gibi hormonal ilaçların kullanımı da migreni ortaya çıkarabilmektedir.

Saç ekim merkezi türkiye

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren hastalığında görülen en sık belirti şiddetli baş ağrısıdır. Bu şiddetli baş ağrısı, şakak bölgesi başta olmak üzere alın, baş arkası, kulağın arka tarafı, göz ve göz arkası da dahil olmak üzere başın çeşitli bölgelerinde sabit kalmaktadır. Migren ağrısı şiddeti çoğu zaman hastayı uzanarak dinlenmeye ve günlük işlerini yarıda bırakmasına bile zorlamaktadır.  

Şiddetli baş ağrısı sırasında olan bulantı, kusma ile kokuya, sese ve ışığa hassasiyet durumu da migren belirtileri arasında yer almaktadır. Kimi hastalarda ağrıdan 5 dakika ile 1 saat öncesinde “aura”larda görülmektedir. “Aura” şiddetli baş ağrısından hemen önce görülen nörolojik ataklardır. Öte yandan aura atakları geçicidir. Yani, aura atakları başladıktan 10 dakika ile 30 dakika sonrasında etkisini kaybederek geçmektedir.  

Migren hastalarında gözlemlenen aura atakları, duyusal aura (yani konuşmakta zorlanma, uyuşma ve karıncalanma) ve görsel aura (yani titreyen parlak ışıklar ve görme bozuklukları) olarak adlandırılmaktadır.

Bu belirtilere ek olarak bazı hastalarda gözlemlenen migren belirtileri şu şekildedir:

  • Depresif duygu durumu
  • Aşırı ve gereksiz neşelenme
  • Durgunluk/donukluk
  • Konsantrasyon ve dikkatte azalma
  • Düşüncede yavaşlama
  • Esneme
  • Uyuma isteği
  • Açlık
  • Tatlı yeme isteği
  • İştah artışı veya iştahsızlık
  • Aşırı su içme
  • Karında şişlik hissi, kabızlık veya ishal hal
Hemen Ücretsiz Danışmanlık Alın

Migren Tanısı Nasıl Konulur?

Migren, normal baş ağrılarından farklı şiddet derecesine ve belirtilerine sahip olduğu için kolaylık tanısı konulabilen bir hastalıktır. Uzman doktorlarımızın değerlendirme yaptığı ön muayenede hastalarımız şikayetlerini ve aile öyküsünü detaylı bir şekilde anlatarak tedavi sürecine başlayabilmektedir.  

Klinik olarak tanısı konulan migren muayenesinde, uzman doktorlarımız ayrıca hastalarımızın baş ve boyun bölgesini muayene ederek daha detaylı bir değerlendirme yapmaktadır. Tüm bu değerlendirmelerin sonucunda doktorlarımız hastalarımız için en uygun tedavi yöntemini belirlemektedir.  

Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalarımız doğru migren tanısı ve bu tanıya özel uygulanmış tedavi yöntemleri ile migrenden kurtulmaktadır. Günümüzde çok çeşitli migren tedavisi yöntemi bulunmasına rağmen uzun yıllardır en etkili sonuçlar veren botoks, migren tedavisi olarak sıklıkla başvurulan bir metottur.

Botoks ile Migren Tedavisi

Botoks enjeksiyonun tedavi olarak kullanıldığı bir diğer sorun ise migren olmaktadır. Migren tedavisi olarak kullanılan botoks uygulaması kafa ve boyun arasındaki 7 farklı bölgeye ve 31 enjeksiyon noktasına yapılmaktadır. Uygulama oldukça ince uçlu iğneler yardımı ile yapılmaktadır.  

Migren tedavisi olarak kullanılan botoks uygulamaları her hasta için standart prosedürlere tabii değildir. Bir diğer ifade ile açıklamak gerekirse botoks, migren tedavisi olarak kullanıldığı zaman kişiye özel bir uygulama olmaktadır.  

Hastalara 12 hafta ara ile 2 dönemlik bir botoks uygulaması yapılarak migren tedavi edilmektedir. Botoks uygulamalarının tekrar edilip edilmeyeceği ise migren şiddetine bağlı olmaktadır.  

Hemen Ücretsiz Danışmanlık Alın

Sık Sorulan Sorular