Burun dolgusu hiçbir cerrahi müdahale söz konusu olmadan kişinin burnundaki sorunları düzelten bir yüz estetiği uygulamasıdır. Bu uygulamada hastalarımıza yapılan işlemler dolgu ile burun yapısına hacim ya da şekil verme mantığına dayanmaktadır. İçerisinde hyaluronik asit bulunan dolgu ile burun kemiğindeki eğrilik ve kıkırdak yapıdaki sarkma ya da aşağı düşüklük düzeltilmektedir.
Yani, burun dolgusu yumuşak doku, burun kemiği ve kıkırdak doku üzerine hyaluronik asit enjekte edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yüz estetiği uygulamasında burun kemiğindeki eğrilik, boşluklara uygulanan dolgu işlemi düzeltilmektedir. Burun ucundaki düşüklük de burun altına ya da burun ucuna enjekte edilen hyaluronik asit ile doldurulmaktadır.
Burun dolgusu burundaki küçük kusurları cerrahi operasyonlara başvurmadan gidermek için oldukça ideal bir tedavi yöntemidir. Öte yandan burun dolgusu ile burun küçültme yapılmamaktadır. Hastanın beklentisi burun hacminin küçültülmesi ise burun dolgusu yerine burun estetiği operasyonlarına başvurması gerekmektedir.
Ayrıca burun dolgusu ile düzeltilen burun kusurları ve şekillendirilen burun ucu kalıcı bir etkiye sahip değildir. Etkisi bittiği anda hastanın tekrar burun dolgusu işlemine başvurması gerekmektedir. Daha kalıcı sonuçlar için hastanın cerrahi operasyonlar ile yapılan burun estetiği işlemlerine başvurması gerekmektedir.
Burun dolgusu işlemine başlamadan önce hastalarımızın, Este Medikal Grup’un İstanbul merkezli kliniklerindeki doktorları ile bir ön görüşme yapması gerekmektedir. Bu ön görüşme sırasında doktorlarımız hastalarımızın burun bölgesindeki sorunları düzeltmek için ne kadarlık bir ölçüde dolgu işlemi yapacağını değerlendirmektedir. Bu değerlendirme altın oran, dudak ve burun ucu mesafesi gibi faktörlere bağlı olarak yapılmaktadır.
Ayrıca hastalarımızın doktorlarımız ile yapacağı ön görüşme sırasında burun dolgusu uygulamasındaki beklentisini ve isteklerini oldukça net bir şekilde ifade etmesi de beklenmektedir. Bunun en önemli nedeni ise ameliyatsız bir uygulama olan burun dolgusunun bazı durumlarda hastalarımıza uygulanmamasıdır. Çünkü bazı durumlarda hastalarımızın beklentileri ancak burun estetiği operasyonları ile karşılanabilmektedir.
Bu ön görüşme sırasında dolgu işlemi uygulanacak bölgenin de kararı verilmektedir. Genel olarak burun dolgusu uygulanan bölgeler burun ucu ve burun sırtı olmaktadır. Bazı hastalarımızda her iki bölgeye de dolgu işlemi uygulanmaktadır.
Dolgu uygulamasından önce ise hastalarımızın işlem yapılacak noktalarına anestezi bazlı bir krem sürülmektedir. Böylece hastalarımız uygulama sırasında hiçbir şekilde ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalarımızın işlem yapılacak bölgesi krem ile uyuşturulduktan sonra da içinde hyaluronik asit barındıran bir dolgu malzemesi, iğne yardımıyla hasarlı bölgeye enjekte edilmektedir.
Burun dolgusu ile diğer dolgu uygulamaları arasındaki fark, dolgu malzemesi olmaktadır. Diğer dolgu işlemlerinde dolgu malzemeleri genellik cilt dokusu ile uyumlu bir yapı içerisindedir. Bu yüzden burun dolgusu sırasında diğer bölgelere uygulanan dolgu malzemesi kullanılamamaktadır.
Çünkü burun dolgusu sırasında kemik yapısına da enjeksiyon yapılması durumu söz konusu olabilmektedir. Bu yüzden burun dolgusu işleminde kullanılan dolgu malzemesinin kemik ve kıkırdak yapısı ile uyumlu olması gerekmektedir.
Burun dolgusu işleminin kalıcılığı hastanın vücudunun dolguyu kabul etmesine bağlı olmaktadır. Genel olarak 8 ile 16 ay kadarlık bir sürede burun dolgusu kalıcılığını korumaktadır. Burun dolgusu işleminin tekrarlanması durumunda uygulamanın kalıcılığı 2 yıla kadar devam etmektedir.
Yaklaşık olarak 10 dakika süren bir işlem sonrasında hastalarımız burnundaki küçük hasarlardan kurtulabilmektedir. Ameliyatsız bir burun estetiği uygulamasıdır. Hastalarımızın sosyal ve günlük yaşamı kısıtlanmaz. Herhangi bir iyileşme dönemi yoktur. Kanama ve cerrahi enfeksiyon riski yoktur.
Öte yandan bazı durumlarda hastalara burun dolgusu yapılmaktadır. Bunlar;
Burun dolgusu, burun estetiği operasyonlarına kıyasla, herhangi bir yan etkiye sahip değildir. Öte yandan bazı hastalarda işlem sonrasında alerjik reaksiyonlar başlamaktadır. Bu da hastanın vücudunun dolgu malzemesine karşı gösterdiği tepkiden dolayı kaynaklanmaktadır.
Ayrıca işlem sonrasında uygulama yapılan bölgede kızarıklık, şişme ve morarma gibi belirtiler de olabilmektedir. Bu belirtiler birkaç gün içerisinde cildin kendini toparlaması ile birlikte ortadan kaybolmaktadır. Kısacası, burun dolgusu işleminden sonra hastada kalıcı bir komplikasyon oluşmamaktadır.
Burun dolgusu sonrasında oluşan ödem ve morlukların yok olması yaklaşık olarak 2 günü bulmaktadır. Morluk ve ödemlerin yok olmasından yaklaşık 3-4 gün sonrasında ise burun dolgusu etkisi kendini göstermeye başlamaktadır.
Burun dolgusu sonrasında hastalarımız ilk gün, uygulama yapılan bölgeye buz komplikasyonu yapabilir. Soğuk uygulama sayesinde ödem ve morluk, daha kolay geçmektedir.
Burun dolgusu sonrasında uygulama yapılan bölgelerde kaşıntı hissinin oluşması normalidir. Öte yandan hastalarımızın uygulama sonrası ilk gün boyunca dolgu yapılan bölgeyi ovuşturmaması ya da kaşımaması gerekmektedir. Aksi takdirde, dolgunun yapısı ve şekli bozularak hastalarımızın burun dolgusu uygulamasını tekrarlatması gerekmektedir.
Ameliyatsız burun estetiği uygulamaları, cerrahi operasyonlar ile daha kalıcı bir burun estetiği işlemleri yaptırmak isteyenler için bir engel teşkil etmemektedir. Fakat, ameliyatlı burun estetiği operasyonlarına başvurmak isteyen hastalarımızın, dolgunun erimesini beklemesi gerekmektedir. Dolgunun erimemesi durumundan yapılan burun cerrahisi, hastanın burun yapısını daha da kötüleştirebilmetedir.